Maarten Lutherschool Genemuiden

Kanjerschool

 

De Kanjertraining is een methode voor sociaal-emotionele ontwikkeling en de bevordering van het welbevinden voor kinderen. Kinderen verlangen een school waarin ze zichzelf kunnen zijn, zonder gepest of uitgelachten te worden. De lessen van de Kanjertraining zijn toekomst- en oplossingsgericht voor zowel kinderen, ouders als leerkrachten. Op de MLS wordt in alle groepen gewerkt met de Kanjertraining. De leerkrachten hebben hiervoor een driedaagse opleiding gevolgd en nemen deel aan de verplichte nascholing. Juf van Dalfsen en juf Visscher zijn de Kanjerco├Ârdinatoren van onze school.

Via de Kanjertraining leren de kinderen in de kleutergroepen Max kennen. Max ontdekt een dorpje waarin alle bewoners hun eigen vaste patronen en gedragingen kennen. De verschillende rollen worden visueel ondersteund door het werken met petjes in vaste kleuren, elk passend bij een van de bekende figuren. Door verhalen, gesprekken en oefeningen leren kinderen welk gedrag bij welke rol past, en welk gedrag gewenst of juist niet gewenst is. De petjes zijn in alle klassen terug te vinden.

Wij gebruiken ook het volg- en adviessysteem van de Kanjertraining. Het systeem heeft tot doel in kaart te brengen hoe leerlingen zich voelen en hoe de leerkracht het gedrag van de leerling in de klas ervaart. Dit om problemen op school tijdig te kunnen signaleren en indien nodig met ouders, leerkracht en het kind tot een gezamenlijke aanpak tot verbetering van situaties te komen. Jaarlijks wordt voor alle leerlingen een signaleringslijst ingevuld. Leerlingen in groep 5 t/m 8 vullen zelf ook ieder jaar een vragenlijst in. De uitkomsten van beide lijsten kunnen aanleiding geven om met elkaar in gesprek te gaan.

Op basis van de principes van de Kanjertraining gebruiken wij een aantal basisregels. Deze basisregels zijn positief geformuleerd, omdat wij het gedrag wat wij van de kinderen verwachten graag willen uitspreken. De regels zijn terug te vinden in alle groepen en staan voor de wijze waarop wij graag willen dat kinderen, ouders en leerkrachten met elkaar omgaan.

In maart houden wij jaarlijks een Kanjerweek.

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'ionCube Loader' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: